Nguồn gốc của ‘Ngày Hiền Mẫu’, Ngày của Mẹ – Origin of Mother’s Day, Mothering Sunday | Hình ảnh đẹp về Mẹ & Con – Beautiful images of Mother & Child …

Mother’s Day is a celebration honoring the mother of the family, as well as motherhood, maternal bonds, and the influence of mothers in society. It is celebrated on various days in many parts of the world, most commonly in the months of March or May. It complements similar celebrations honoring family members, such as Father’s Day, Siblings Day, and Grandparents Day.


Ngày Hiền Mẫu hay Ngày của Mẹ là một ngày kỷ niệm để tôn vinh các người mẹ và tình mẹ, và ảnh hưởng của các bà mẹ trong xã hội. Lễ này được tổ chức vào các ngày khác nhau ở nhiều nơi trên thế giới, phổ biến nhất là trong mùa xuân.

Religion
In the Roman Catholic Church, the holiday is strongly associated with revering the Virgin Mary. In some Catholic homes, families have a special shrine devoted to the Blessed Virgin Mary. In many Eastern Catholic and Eastern Orthodox Churches, a special prayer service is held in honor of the Theotokos Virgin Mary.
In Islam there is no concept of Mother’s Day, but the Quran teaches that children should give priority to loving their mother over their father.
In Hindu tradition, Mother’s Day is called “Mata Tirtha Aunshi” or “Mother Pilgrimage fortnight”, and is celebrated in countries with a Hindu population, especially in Nepal. The holiday is observed on the new moon day in the month of Baisakh, i.e., April/May. This celebration is based on Hindu religion and it pre-dates the creation of the US-inspired celebration by at least a few centuries.
In Buddhism, the festival of Ullambana is derived from the story of Maudgalyayana and his mother
.Image result for Mother's Day Virgin Mary

Phổ quát nhất là Ngày của Mẹ (Tiếng Anh: Mother’s Day) đương thời được khởi xướng bởi bà Anna Marie Jarvis tại thành phố Grafton, tiểu bang Tây Virginia, Hoa Kỳ vào năm 1908, để tôn vinh những người mẹ hiền, đặc biệt là trong khung cảnh của mái ấm gia đình. Theo truyền thống của Hoa Kỳ và đa số các quốc gia trên thế giới ngày nay, Ngày Hiền Mẫu được tổ chức hằng năm vào ngày Chủ Nhật thứ nhì của tháng 5. Một số quốc gia khác cũng có các ngày lễ tương tự được tổ chức vào các ngày khác trong năm.

Tôn giáo

Đối với Kitô Giáo, ngày lễ này được nối liền với sự tôn kính Đức Mẹ, như là lễ Mothering Sunday (ngày Chủ nhật của Tình Mẹ) tại Vương quốc Liên hiệp Anh vào Chủ Nhật thứ tư trong mùa Chay, đúng ba tuần trước lễ Phục Sinh; và Chính Thống giáo tại Hy Lạp với Lễ Đức Mẹ dâng Chúa Giêsu trong đền thánh (ngày 2 tháng 2 theo Lịch Julius). Trong giáo hội Kitô giáo Đông phương, một lễ cầu nguyện đặc biệt được tổ chức nhằm tôn vinh Mẹ Thiên Chúa (Theotokos).

Đối với các quốc gia có đông tín đồ Ấn giáo, ngày lễ này được đánh dấu với cuộc hành hương “Mata Tirtha Aunshi” trong tháng trăng non Vaisakha (vào khoảng tháng 4 hay tháng 5 theo Lịch Gregorius).

Phật giáo và phong tục Trung Hoa có ngày lễ Vu Lan, còn được hiểu là lễ báo hiếu, xuất phát từ sự tích về Bồ tát Mục Kiền Liên đại hiếu đã cứu mẹ của mình ra khỏi kiếp ngạ quỷ.

*******
Những hình ảnh đẹp về Mẹ & Con – Beautiful images of Mother & Child: 

Image result for Madonna of the Streets
“Madonna of the Streets”
painting, Madonnina (in Italian)
Image result for mother and child images
mother-and-child …

Related image
Evening Prayers – 
Eugene-Ernest Hillemacher (1818-1887) / Oil on canvas


Thuyền Nhân Việt Nam / Boat People monument -Vancouver 2017, CANADA


Thuyền Nhân Việt Nam / Boat People monument
 – Westminster 2009, USA (MỸ)


Thuyền Nhân Việt Nam / Boat People monument
– Ottawa 1995, CANADA


Thuyền Nhân Việt Nam / Boat People monument – Houston 2015, USA


Thuyền Nhân Việt Nam / Boat People monument –
Bussy Saint Georges 2010, PHÁP /FRANCE 

*******

Hail Mary full of grace,The Lord is with you. Blessed are you among women,and blessed is the fruit of thy womb jesus

14-480x450 (2)